HEALTH CARE CENTRE

type

HEALTH CARE ARCHITECTURE

status

COMPETITION

area

3650 

location

KLAIPEDA, LITHUANIA

year

2018

architects

ARTURAS ZURAVLIOVAS, ANDREJ PLESKOV, RASA URBONAITE, VYTAUTAS OZELIS

The main goal of the project was to design a building that complements the existing urban situation. It should become clearly visible and easily accessible medical center that meets the standards of modern ergonomics, functionality and is convenient for visitors and staff of all ages. It is also sought to softly integrate the object of complex function into the urban fabric of Klaipeda while preserving the greenery surrounding the site.

SCHEMES

Architectural visualization - view of main entrance of health care centre

 

Concept development and transportation diagrams

The urban planning solution is dictated by the movement flow from Birutes and Bijunu street. The biggest challenge was to optimize the accessibility of the office rooms and maximize the access of natural light to all the office spaces. The volume was pushed southward further away from the apartment building. To maximize the perimeter of the building, the volume is in the shape of “H”. This provides natural lighting for all cabinets and also double-sided, transparent entrance that can accommodate maximum amount of visitor flows.

 

The main flow of visitors is expected from the 15th Street bus stop, also from Birutes Street and the traffic from the city center. Parking lot is designed in the northern part of the site. This way it is easily hidden from the apartment building block, behind line of trees alongside the edge of the site. The parking lot is designed with permeable pavers, which softens the large-scale site integration into the area and gives the feeling of vitality and tranquility. People with disabilities park in the first lane of parking spaces. In order to adapt to all the traffic from both Birute and Bijunu Streets, the building is shaped in H-shape. There is also an option to integrate an additional connection with the bus stop on Taikos Street. The technical passage is planned from the Birutes street, next to the service entrance.

There are many variations of passages of Lorem Ipsum available, but the majority have suffered alteration in some form,

Site location, diagram of routes for visitors and personnel, materials used for health care centre

The building is designed taking into account the urban characteristics of the area. During the designing stage the tendency of the longitudinal axes and the dominance of the perimeter structure in the territory were strongly taken into consideration. The object is designed in the southern side of the site to strengthen the intersection of Bijunu and Birutes streets and to form a clear boundary of the general area. Also highlights the parallel axis, which follows the adjacent apartment building block and points it towards Bijunu Street. This solution shall ensure optimum visibility and accessibility of the building from all directions.

Architectural visualization - view from Birutės street

PLANS
 

Site plan

The land plot of the planned health care center is in the central part of the city. There are typical apartment building blocks on the northern side, and on the east side – The Faculty of Marine Technology and Natural Sciences. On the South side a private plot and finally on the west side – Birute street. One of the aims is to visually complete the intersection of Bijunai and Birute streets in an urban fashion and make the health care center easily accessible and highly visible from both streets.

Plans of 01, 02, 03 and -01 levels

The chosen shape of “H” allows optimum execution of the functional program by planning all the rooms and offices in two volumes, it also accommodates the connection by a central-glass transparent part of the atria. This central part of the building provides reception and administration spaces to be next to spacious waiting areas. The building of two volumes allows functional program spread of the floors, the rooms may be conveniently grouped depending on their program and allowing similar ones to be in one place which also spreads out the flow of people to separate volumes.

Architectural visualization - view from Birutės and Bijūnų streets intersection

SECTIONS AND FACADES
 

Sections and elevations

 
INTERIOR

Interior visualizations - inner spaces of reception and hall

Architecture Design Studio

+370 678 66525

studio@konceptas.com

Sv. Stepono g. 39

Vilnius, Lithuania

  • Konceptas Facebook page
  • Konceptas Instagram account
  • Konceptas LinkedIn account